Απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της 19.01.2016 για το ασφαλιστικό

Στη Γενική Συνέλευση του τμήματος Λακωνίας του Συλλόγου Πολιτικών  Μηχανικών Ελλάδας που έγινε την Τρίτη, 19.01.2016 στα γραφεία της Ν.Ε. Λακωνίας του ΤΕΕ αποφασίστηκε ομόφωνα πως το προσχέδιο νόμου για το ασφαλιστικό που δόθηκε στη δημοσιότητα δεν είναι ρεαλιστικό και εφαρμόσιμο, δεν μπορεί να αποτελέσει βάση σοβαρού διαλόγου και απορρίπτεται κατηγορηματικά.

Ο κλάδος των Μηχανικών έχει δεχθεί πολύ ισχυρό πλήγμα από την οικονομική κρίση και τη δραματική μείωση της οικοδομικής δραστηριότητας, με αποτέλεσμα η πλειονότητα των συναδέλφων να έχει οδηγηθεί στην ανεργία ή στην υποαπασχόληση αλλά και στη λύση της μετανάστευσης σε χώρες του εξωτερικού.
Σημειωτέον, ότι μεγάλος αριθμός συναδέλφων αναγκάστηκαν να απoλέσουν την ιδιότητα του Μηχανικού τα τελευταία χρόνια προκειμένου να αποφύγουν τη συσσώρευση χρεών προς τον ασφαλιστικό μας φορέα.

Αντί επομένως, όπως ήταν λογικό, να προκριθεί ως λύση στο καινούριο ασφαλιστικό σύστημα η ελάφρυνση των εισφορών των επαγγελματιών του κλάδου, ώστε αφενός να δοθεί η δυνατότητα ανάκαμψης και αφετέρου να γίνει εφικτή η αποπλήρωμή των ήδη ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών εισφορών μεγάλου αριθμού μηχανικών , να τονωθεί η υγιής επιχειρηματικότητα, η ανταγωνιστικότητα και κατ’ επέκταση η οικονομία, αντίθετα, προβλέπεται ο υπερβολικός συντελεστής 38,45% επί του φορολογητέου εισοδήματος για τον υπολογισμό των εισφορών. 

Είναι προφανές, πως αν αυτό εφαρμοστεί θα οδηγήσει σε αναγκαστική έξοδο από το επάγγελμα το σύνολο σχεδόν των απομενόντων ενεργών επαγγελματιών του κλάδου. Θα είναι αδύνατο πλέον να αποτελεί βιώσιμη επιχείρηση ένα τεχνικό γραφείο, τόσο λόγω του μειωμένου γενικά κύκλου εργασιών, όσο και της αδυναμίας μετακύλισης της επιβάρυνσης στο κόστος παροχής υπηρεσιών προς τους πολίτες, δεδομένης της οικονομικής ύφεσης που πλήττει ολόκληρο τον πληθυσμό της χώρας.

Προς επίρρωση των παραπάνω παραθέτουμε το εξής συγκεκριμένο αριθμητικό παράδειγμα:
Έστω ελεύθερος επαγγελματίας μηχανικός με ετήσιο καθαρό φορολογητέο εισόδημα 15.000 €. Με βάση το προτεινόμενο σχέδιο νόμου θα κληθεί να καταβάλλει ως υποχρεώσεις:

1. Ασφαλιστικές εισφορές: 5.887,50 €
2. Φόρο εισοδήματος:         2.642,63 € 
3. Τέλος επιτηδεύματος:        650,00 € και 
4. Εισφορά αλληλεγγύης:       150,00 €. 

Δηλαδή, το σύνολο εισφορών και φόρων θα ανέρχεται με το προτεινόμενο σύστημα στο ποσό των 9.330,13 € (ποσοστό 62% του εισοδήματος) και θα του απομένουν για να ζήσει αυτός και η οικογένειά του 5.669,88 € ή 472,49 € το μήνα.
Να σημειωθεί, πως στο παραπάνω παράδειγμα δεν περιλαμβάνεται η προκαταβολή φόρου 100% (δηλ. επιπλέον 2.642,63€) και οτι το ποσό εισοδήματος των 15.000 € είναι άνω του μέσου όρου και προϋποθέτει ετήσιο τζίρο τεχνικού γραφείου τουλάχιστον 25.000 € για να καλυφθούν τα λειτουργικά έξοδα, ενώ δεν αναφέρονται τυχόν επιπλέον φορολογικές επιβαρύνσεις όπως ΕΝΦΙΑ κλπ.
Συμπερασματικά, το προσχέδιο νόμου για το ασφαλιστικό δεν αποτελεί βιώσιμη λύση, δεν μπορεί να γίνει κοινωνικά αποδεκτό και άρα είναι καταδικασμένο να αποτύχει.

Σε περίπτωση που εφαρμοστεί, θα εντείνει, αντί να θεραπεύσει τα προβλήματα του ασφαλιστικού, καθόσον είναι βέβαιο πως θα οδηγήσει στον αφανισμό των επαγγελματιών του τεχνικού και των υπόλοιπων κλάδων, σε περαιτέρω αύξηση της ανεργίας, σε ενίσχυση της τάσης φυγής από τη χώρα του επιστημονικού δυναμικού και στη γενική μείωση της εισπραξιμότητας των ασφαλιστικών εισφορών. 

Ο Σύλλογός μας συντάσσεται με τους υπόλοιπους επιστημονικούς και κοινωνικούς φορείς σε κοινές δράσεις, ώστε να ξεκινήσει ουσιαστικός διάλογος από μηδενική βάση με την κυβέρνηση, για το σχεδιασμό ενός ρεαλιστικού, κοινωνικά δίκαιου και βιώσιμου  ασφαλιστικού συστήματος, χωρίς τις παλαιές ή νέες παθογένειες, που θα αποτελεί αιτία ανάπτυξης και όχι συρρίκνωσης της οικονομίας.